Zanimljivosti iz opatijske povijesti

Zanimljivosti iz opatijske povijesti

1844.
Izgrađena Villa Angiolina, zgrada koja je obilježila početak turizma u Opatiji i Hrvatskoj.

1857.
U Voloskom rođen jedan od najznamenitijih hrvatskih znanstvenika svih vremena, Andrija Mohorovičić.

1860.
Carica Maria Anna, supruga bivšeg cara Ferdinanda I., provela je u vili “Angiolini” gotovo tri mjeseca što je skrenulo pažnju bečke aristokracije na Opatiju.

1873.
Do Matulja u zaleđu Opatije stigla je željeznica te je time otvoren put razvoja turizma u Opatiji i Lovranu. Bečka su gospoda do Opatije išla kočijama, a kasnije i tramvajima.

1883.
Opatija je prvi turistički vodič dobila još davne 1883. godine pod naslovom ''Abbazia, Idylle von der Adria''. Vodič je tiskan u Beču.

1884.
Izgrađen je Hotel “Quarnero” u Opatiji, današnji "Kvarner". Hotel je djelo bečkog arhitekta Franza Wilhelma. Gradnja je trajala samo 10 mjeseci, a nakon otvorenja ugostio je poznate povijesne ličnosti.

1885.
U Opatiji je otvoren drugi hotel po redu, hotel Kronprinzessin Stephanie, nazvan po prijestolonasljednici Štefaniji, supruzi Rudolfa Habsburškog. Danas taj hotel nosi ime Imperial. Od poznatih povijesnih ličnosti ovaj je hotel ugostio James Joyca, cara Franju Josipa I i Josipa Broza Tita.

Počinje izgradnja poznate šetnice Lungomare od Voloskoga kroz Opatiju pa sve do Lovrana na inicijativu Društva za uljepšavanje Opatije (Abbazianer Verschönerungsverein).

1887.
U Opatiji osnovan prvi jedriličarski klub na Jadranu ''Union Yacht Club Quarnero'' u Opatiji.

1889.
Opatija je službeno proglašena prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu.

1894.
U Opatiji se održao susret Franza Josipa Habsburškog i pruskog cara Wilhelma II. O ovom susretu izvjestio je i New York Times.

U Opatiji osnovana prva hitna medicinska služba, samo 13 godina nakon osnivanja iste u Beču.

1898.
Filmska ekipa braće Lumiere iz Pariza snimala je u Opatiji scenu uzburkanog mora.

1902.
Održan je automobilistički rally Opatija-Nica.

U Opatiji je boravila slavna plesačica Isadora Duncan koja je kasnije zapisala u svojim memoarima da je inspiraciju za svoje pokrete ruku pronašla promatrajući lišće opatijskih palmi.

1904.
U Opatiji rođen poznati pjesnik Drago Gervais.

1905.
U Opatiji je boravio i Gustav Mahler koji je za vrijeme svog boravka napisao velik dio svoje VI. simfonije. Mahler je u Opatiji boravio u druđtvu supruge Alme i kćerki. Mahler je bio direktor bečke Opere od 1897. do 1907. godine, a potom i dirigent u njujorškom Metropolitanu.

1911.
Dovršeno je obalno šetalište (lungomare) od Voloskog do Lovrana u dužini od 10 kilometara.

1913.
Opatija ima desetak hotela, 44 pansiona, 83 vile i 5 kupališta. Zajedno s Lovranom, pretekla je Karlove Vary po broju turista te je jedna od najpoznatijih destinacija u Monarhiji.