21. Liburnia Jazz

21. Liburnia Jazz

Ovogodišnji 21. Liburnia Jazz Festival održat će se od 08.-10. srpnja u Opatiji, a hodočasnicima jazza će ponuditi čak 12 koncerata na šest pozornica po čitavom gradu, na kopnu i moru. Dobre glazbe će biti posvuda, samo se treba prepustiti, prošetati i uživati. 

Festival će na Velikoj sceni Ljetne pozornice otvoriti Tamara Obrovac i Transhistria original – jedna od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija s kojima je ova vrsna glazbenica dodatno produbila svoj skladateljski izričaj u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. 

Oni koji se zateknu oko hotela Imperijal ili Milenij ili pak na opatijskom Lungomaru imat će priliku prisustvovati pravoj dixieland paradi legendarnog Puhačkog orkestra Lovran koji će radoznalce dopratiti do Ljetne pozornice.

U petak će Ljetnu pozornicu zauzeti Big Band RTV Slovenije koji će opatijskoj publici pokloniti praizvedbu svoje najnovije produkcije čija će se premijera održati tek ujesen u Cankarjevom domu u Ljubljani. Big Band je a svoj ovogodišnji ciklus odabrao glazbu Elvisa Stanića koju je obradio Aleš Avbelj, jedan od najboljih aranžera regije. Big Bandu će se pridružiti i članovi Elvis Stanić Groupa.

No, koncerti će se održavati i od jutarnjih sati, pa će u četvrtak već u 11:00 h na opatijskoj tržnici zasvirati Love Rich Trio – skupina liburnijskih glazbenika okupljenih oko Hammond orguljaša Karla Lovrića. Uz veterana hrvatske jazz scene, alt saksofonista Denisa Razza i bubnjara Rajka Ergića, trio svoju glazbu posvećuje velikanima jazza i podsjetnik je na blistave povijesne momente ovog glazbenog žanra.

Ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer nastupit će Spart Jazz Group uz vodstvo Spartaca Črnjarića – legendarnog kvarnerskog gitarista i svima znanog „dobrog duha“ liburnijskog jazza. Spartaco će svirati i u subotu na Jazz Boatu, plovećoj pozornici Liburnia Jazz Festivala.

U isto vrijeme će na šetalištu Slatina žestokim bluesom šetače protresti, a vjerojatno i rasplesati, Jed Becker's Group. Pozitivna  energija i čvrsti ritam ovog trija na publiku djeluje zarazano, pa će ih oni koji žele još, moći čuti i sutradan uz prvu jutarnju kavu na opatijskoj tržnici.

U petak će ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer na svoje doći ljubitelji bossa nove, tanga i jazz evergreena uz Mystic Rose Ensemble, a oni željni punokrvnog jazza mogu otići poslušati Roberta Mikuljan koji će se na Slatini predstaviti probranim jazz skladbama i recentnim autorskim djelima. Kako bismo olakšali muke neodlučnima, Mikuljanov kvartet će sljedećeg poslijepodneva nastupiti i ispred Paviljona, a na Slatini će njihovu poziciju zauzeti mEmenTo čiji je repertoar pažljivo birana fuzija popa, soula, jazza i funka.

Festival završava u subotu, 10.07. na Jazz Boatu plovidbom opatijskom rivijerom uz zvukove gitare Spartaca Črnjarića, dobitnika ovogodišnje plakete Hrvatske glazbene unije za doprinos glazbenoj sceni.