Povijest

Saznajte zašto se Opatija naziva “biserom Jadrana” i zašto nas njena povijest ostavlja bez daha. Upoznajte s nama kolijevku hrvatskog turizma.

Prekrasna crkva u središtu Opatije, crkva sv. Jakova, jedna je od najznačajnijih građevina u Opatiji. Priča o Opatiji sudbinski je vezana uz tu crkvu i njen samostan, jer je prema tom samostanu grad dobio ime. Nakon samo četiri stoljeća od gradnje crkve, Opatija će se od malog ribarskog mjesta, krenuti razvijati u prestižno elitno odmaralište.

Prvi ljetnikovac u Opatiji dao je izgraditi Iginio Scarpa davne 1844. godine. Ta godina uzima se kao početak razvoja turizma u Opatiji. Povijesni ljetnikovac, poznat pod imenom Villa Angiolina, ugostio je mnoge slavne povijesne ličnosti, među ostalima i austro-ugarskog cara Franju Josipa, caricu Mariju Anu te bana Josipa Jelačića.

Četrdeset godina kasnije otvorio se je prvi hrvatski hotel na Jadranu, Hotel Quarnero - današnji Hotel Kvarner. Njegova impresivna gradnja trajala je samo deset mjeseci.

Veliki trud se ulagao u stvaranje imidža Opatije kao svjetskog lječilišta, a tadašnji su je ljudi uspoređivali s Nicom. U to vrijeme nastale su brojne zadivljujuće vile, hoteli, predivni ljetnikovci, kupališta, šetnice i parkovi.

Opatija je 1889. godine službeno proglašena klimatskim lječilištem, a titula koju je dobila bila je i više nego zaslužena.

Danas o bogatoj povijesti Opatije možete saznati u Hrvatskom muzeju turizma, koji se rasporedio u različite zgrade. Švicarska kuća, Villa Angiolina i Umjetnički paviljon Juraj Šporer mjesta su na kojima ćete saznati sve što vas zanima o intrigantnoj povijesti grada Opatije.