Wellness

Prva stvar koju morate u Opatiji napraviti jest – duboko udahnuti... Ispunite pluća kristalno čistim zrakom, oćutite nježni okus aerosola bogatog  jodi i morskom soli, osjetite dašak lovora i aromatičnog bilja i doživite recept za zdravlje koji liječnici preporučuju još od kraja 19. stoljeća, kada je Opatija postala najcjenjenije europsko lječilište iz kojeg su potekle brojne medicinske inovacije.

Prikaži više
Prikaži manje

No, još i prije moderne medicine,  ljekovitu opatijsku klimu prepoznali su drevni narodi koji su obitavali na ovim obalama. Legenda kaže da je crkva posvećena Sv. Jakovu, iz koje je kasnije izrastao grad Opatija, zapravo izgrađena na temeljima starog vjerskog objekta posvećenog Anzotici, liburnijskoj božici zdravlja i plodnosti. 

Nakon što je „otac europske laringologije“, Leopold Schrötter Kristelli dokazao medicinske učinke visoke koncentracije morskog aerosola u opatijskom zraku, a njegovi kolege liječnici istaknuli blagotvornost bogatih šumskih predjela premreženih šetnicama, Opatija je postala carsko lječilište i drugo najposjećenije odredište u čitavoj monarhiji  tik uz Karlovy Wary. Zbog toga svoje ordinacije nekad su u Opatiji pozicionirali brojni europski liječnici među kojima je najistaknutiji bio Julius Glax, utemeljitelj nekoliko pravaca u modernoj medicini. Glax je prakticirao talasoterapiju, medicinsku granu koja se zasniva na pozitivnim djelovanju morskog podneblja te tako olakšavao reumatizam, bolove u zglobovima, bolesti uha, grla i nosa, poremećaje cirkulacije... 

Jedinstvena mješavina morskog zraka i planinske klime koju Opatijskoj rivijeri osigurava savršen smještaj između mora i Učke te bogatstvo parkova i zelenih površina omogućuju uživanje u svježem zraku tijekom čitavog dana bez straha od prejakog sunca.  Za prvi korak prema zdravlju dovoljno je doista samo disati i boraviti na otvorenom, no ova regija nudi i puno više od toga za sve one koji su posvećeni ozdravljenju i oporavku svoga tijela i duha. Pomladite se stoga raznolikim spa i wellness tretmanima, iscijelite se drevnim istočnjačkim metodama koje se ovdje prakticiraju  ili se prepustite u ruke vrhunskim liječnicima specijalistima, stručnjacima u svim medicinskim granama, kojima su svoje zdravlje povjerile domaće i strane sportske legende i javne ličnosti.