30. ekološka akcija Think green - Opatija 2023.

Ronilački klub „Roniti se mora“ ovog će vikenda 21.05.2023.godine prvi put podići svoju zastavu Think Green u Opatiji!

Ronilački klub Roniti se mora ovog će vikenda prvi put podići svoju zastavu Think Green u Opatiji!

Nastavak je to prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano, već 12 godina, čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti.

Također, ekološki osviješteni ronioci, kroz prateći program, na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema prirodi.

Više od 110 ronioca volontera iz svih krajeva Hrvatske i regije u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom i Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija te sa sponzorima: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Montre, Seiko, Germania Sport, Fast food Buddy's, Suza destilerija, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, IPL ART, JVP OPATIJA, Društvo „Naša djeca“ Opatija, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), kao i medijskim pokroviteljima Scubalife, Morski.hr te ScubaSkener – prionut će vrijedno na jednodnevno čćenje podmorja i sada već svoju (jubilarnu) 30. volontersku ronilačku ekološku akciju Think Green - Opatija.

Akciji čišćenja podmorja pridružit će se i djeca Društva „Naša djeca“ Opatija koja i inače djelujući kroz vijeće Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša. Djeca će po okončanju akcije baciti kugle s efektivnim mikroorganizmima koji dodatno oplemenjuju morsku vodu.

Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. ( EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji, nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ako je potrebno, ili dodatno oplemeni kvadrat morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces dodatnog oplemenjivanja tla.

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša , a isti ovaj projekt je i ovogodišnji dobitnik nagrade PONOS HRVATSKE.

Cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima, osiguravaju CIOS grupa i Metis d.d. koji će propisno odvesti i zbrinuti sav prikupljeni otpad.

Program održavanja 30. ekološke akcije „Think Green – Opatija 2023“:

Nedjelja 21.05.2023.

09:00 - 09:30 Dolazak organizatora na lokaciju (priprema)

09:30 - 10:00   Registracija svih sudionika (Lokacija okupljanja: Mul (Zert ul. 3), Opatija)

10:15                Službeno otvorenje 30. ekološke akcije Think Green - Opatija 2023
10:30               Zajedničko fotografiranje svih sudionika & Izjave za medije
11:00 - 13:00    1. zaron ekološke akcije

13:00               Bacanje kugli s efektivnim mikroorganizmima – Društvo „Naša djeca“ Opatija

13:30 – 14:00   Predavanje Dr. Maria Franolića, specijalist hitne medicine, liječnik podvodne

i hiperbarične medicine

14:30 - 16:00   Ručak i druženje
17:30               Zatvaranje 30. ekolo
ške akcije Think Green - Opatija 2023

Lokacija okupljanja:   Mul (Zert ul. 3), Opatija

Lokacija čišćenja:       Područja oko opatijskog mula (Zert), Opatija

Kontakti odgovornih osobe ove ekološke akcije:

Damir Zurub – 095 1977 153

Nikola Krvavica – 098 798 070

Katarina M. Mihaljinec – 091 34 62 742