Carski grad poveo tisuće posjetitelja na uzbudljivo putovanje kroz povijest Opatije

Tisuće posjetitelja Opatije krenule su u subotu na put u dane kada se rađala Kraljica Jadrana, upoznali brojne slavne goste koji su je posjećivali i zabavili se uz bogat i šarolik program Carskog grada.

Carski grad poveo tisuće posjetitelja na uzbudljivo putovanje kroz povijest Opatije

Inspiracija za velika djela glazbe, umjetnosti i književnosti, mjesto radnje romantičnih trenutaka europske aristokracije i slavnih osoba, no i važnih političkih događaja te društvo sposobnih i radišnih ljudi koji su se već prije više od stotinu godina znali nositi s bogatim i moćnim gostima – sve to predstavljala je Opatija u svojoj dugoj turističkoj povijesti, a na te dane romanse i raskoši podsjetilo je novo izdanje manifestacije „Carski grad“.

Središte grada na jednu večer postalo je vremenski stroj za putovanje u doba kada su „okrunjene glave“ bile uobičajen prizor na opatijskim ulicama, a brojne lokacije uz glavnu ulicu, parkove i obalno šetalište poslužile su kao „portali“ u svakodnevicu Opatije iz ranih godina 20. stoljeća. Pred očima posjetitelja nizale su se slike iz tog vremena – umjesto automobila kočije među secesijskim vilama, kupači u „starinskim“ kostimima na Slatini, ribari i barkajoli koji u Portiću pripremaju svoje barke, braća Lumiere koji rade audiciju za film, vatrogasci s autentičnom vatrogasnom kočijom spremni za intervenciju, brojne dame i gospoda odjeveni po „predratnoj“ modi u krinoline i frakove, carski vojnici u svečanim uniformama, ali i brojni slavni gosti Opatije koji su još jednom prošetali Kraljicom Jadrana.

Tako su Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić i braća Lumiere dočekivali brojne goste Carskog grada, a u šetnju kroz povijest Opatije, odnosno kostimirano vođenje turističkim znamenitostima, poveli su ih nekadašnjih direktor Južnih željeznica i vizionar opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüler, barkajol i pučanka u potrazi za svojim mužem koji je kažnjen jer se kupao gol pred gospodom. 

Subotnja večer bila je ispunjena i pjesmom i plesom, jer carske koncerte održali su Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvartet Veljak, Voljen Grbac, majstori klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, dok su tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije predstavile stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Uz sve ove zanimljive detalje iz opatijske povijesti, pažnju posjetitelja plijenile su i brojne atrakcije kao što su oldtimeri u kakvima se vozila Isadora Duncan i druge opatijske gošće, izložba opatijskih umjetnika, ponuda autohtonih i tradicionalnih proizvoda okupljena u Merkat po starinski, izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i Švicarskoj kući, prigodni film na Ljetnoj pozornici te starinska pivnica i kabaret program.