Health & Nature

Opatijska Slatina „portal“ je između dva „svijeta“ – prema jugu otvara se plavetnilo mora i valovima obgrljeni otoci, a prema sjeveru guste krošnje stabala i zelenilo šume isprekidano povijesnim putevima i brzim potočićima.

Health & Nature
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Najpoznatiji među njima je potok Vrutki, koji se može podičiti i atraktivnim malim slapom, pokraj kojeg vas put vodi prema poznatom opatijskom šetalištu Carmen Sylva.

Nazvana po rumunjskoj kraljici Elizabeti koja je u ovim šumama satima šetala tražeći inspiraciju za svoje pjesme, staza pod zelenim krošnjama provest će vas sve do odmorišta Vela fortica u Pobrima, s kojeg se pruža fantastičan pogled prema sljedećem odredištu vaše šetnje – Voloskom. 

Zbog brojnih vrhunskih ugostiteljskih objekata, ovo staro ribarsko mjesto danas je perjanica hrvatske gastronomije, a u nekom od „Feel&Taste“ ugostiteljskih objekata možete kušati jela što se u svako doba godine temelje na svježoj ribi i autohtonim lokalnim namirnicama ili se nagraditi izvrsnim slasticama i kavom uz mediteransku atmosferu mjesta prožetog uskim ulicama i kamenim stepeništima u kojima se skrivaju brojne galerije i umjetnički atelijeri.  

Istražite vološćanske kulturne punktove, kao što su atelje Mala soba, Atelier galeria Žana ili kreativni prostor u kojem svara akademski slikar Claudio Frank, ali obiđite i crkvu sv. Ane što dominira glavnom vološćanskom ulicom te upoznajte svjetski značaj slavnog znanstvenika Andrije Mohorovičića, rođenog Vološćana, u zanimljivom interpretacijskom centru. U malim buticima zdrave hrane Prokulica i Okus Kvarnera pronaći ćete ekološke i autohtone domaće proizvode, a u maloj krčmi Skalinada možete predahnuti uz laganu „marendu“ i čašu vina i opskrbiti se svježim maslinovim uljem OPG-a Červar. 

Ovu zeleno-plavu priču zaokružite povratkom u Opatiju obalnom šetnicom lungomare, koja kreće u vološćanskoj lučici – „mandraću“ i vodi uz neke od poznatih opatijskih znamenitosti poput rodne kuće svjetski slavnog znanstvenika Andrije Mohorovičića, park Angiolina i kip Djevojke s galebom.