Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO Centar

Kultura
Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO Centar

Dr. Andrija Mohorovičić jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika. Svojim doprinosom na području seizmologije došao je na svjetski glas te se smatra jednim od utemeljitelja moderne seizmologije.

Rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom, od oca Andrije i majke Marije rođ. Poščić.

Dr. Andrija Mohorovičić je 1909. godine otkrio graničnu plohu između Zemljine kore i plašta. Izučavajući potrese otkrio je da na dubini od oko 50 km dolazi do skokovitog porasta brzine valova potresa te do nagle i znatne promjene građe stijena.

To je najvažnije znanstveno otkriće koje je ikada postignuto u Hrvatskoj, otkriće s najvećim odjekom u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i najvažnije otkriće ikada objavljeno u nekom hrvatskom časopisu. U svijetu je obilježeno uvođenjem termina Mohorovičićev diskontinuitet ili skraćeno Moho.

Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom, Opatija u središte svog budućeg djelovanja stavlja interakciju turističkih, znanstvenih i kulturnih aktera, organizacija i udruga, s korisnicima poput djece, mladih, posjetitelja, turista i slučajnih prolaznika, s ciljem kontekstualiziranja i približavanja povijesnih činjenica vezanih uz rodno mjesto znanstvenika Andrije Mohorovičića.

MOHO CENTAR
Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić
Andrije Štangera 48
Volosko
HR-51410 Opatija

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati.