Marunada Dobreć (20. - 21.10.)

Marunada Dobreć (20. - 21.10.)

Drugi vikend Marunade, jedne od najpoznatijih manifestacija na Kvarneru, rezerviran je za događanja na Dobreću, pa će ovo mjesto svakako biti poželjna destinacija ljubitelja maruna, uživanja u prirodi, bogate ugostiteljske ponude i programa za sve uzraste. Ovogodišnja Marunada Dobreć dio je tradicionalnih manifestacija koje Opatija uključuje u program prekogranične suradnje u projektu Riviera4Seasons2 koji je sufinanciran iz programa INTERREG V-A SLOVENIJA – HRVATSKA, a čiji je cilj promocija kulturne i prirodne baštine kroz turističke sadržaje.

Organizatori Grada Opatija i Mjesnog odbora Dobreć najavljuju da će ovogodišnje izdanje Marunade na Dobreću, koje se održava 20. i 21. listopada, biti za pamćenje, s ciljem da manifestacija bude pravo obiteljsko zabavno i rekreativno događanje. Sve će i ove godine biti podređeno marunu pa će se, osim sirovog, posjetiteljima ponuditi pečeni marun, kao i različiti autohtoni proizvodi na bazi omiljenog ploda, pa čak i sladoled od maruna. Osim maruna, i to oba dana od 10:00 do 20:00 h na sajmu domaćih OPG-ova ponudit će se i ostali autohtoni proizvodi domaćih proizvođača: med i proizvodi od meda, lavanda i suveniri od drva, a bit će tu raznih slastica i bogate ugostiteljske ponude za gladna i žedna nepca.

U subotu u 11:00 h započinje šetnja za sve uzraste stazama maruna u pratnji vodiča KŠR Gorovo čiji je polazak i cilj centar Dobreća. Za sve koji žele saznati sve o uzgoju i očuvanju maruna u 14:00 h u prostorijama Mjesnog odbora Dobreć radionicu će održati Franjo Bašan i Patricija Rumac. U zabavnom programu nakon Tria Cukar i kafe subotnju večer će koncertom začiniti i popularna klapa Rišpet.

Nedjeljni program otvaraju u 11:00 h Opatijske mažoretkinje, a od 12:00 do 15:00 h organiziran je program za najmlađe: dječje radionice, zabavne igre, potraga za blagom i nastup malih čakavaca OŠ Viktora Cara Emina Lovran – područne škole Dobreć. 

Tijekom poslijepodneva, od 13:00 do 17:00 h, posjetitelji će moći osjetiti i čari tri domaće dobrećanske autohtone konobe. Zainteresirani za posjete konobama trebaju se javiti na info punktu na kojem ih čekaju čaše za degustaciju i vodiči koji će ih na svaki puni sat otpratiti do konoba koje su se i ove godine pripremile s degustacijom maruna, slasticama od maruna, vina i ostalih domaćih proizvoda.

U 14:30 h započinje svečano rezanje i podjela 10 m duge rolade od maruna. U zabavnom programu u nedjelju će nastupiti Klapa Baladur, Škola arumunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Za slučaj lošeg vremena organizatori pripremaju i veliki šator koji će moći ugostiti i  programe i publiku.

Manifestacija Marunada - Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).