Matulji

Poznati i kao ''vrata Kvarnera'

Opatija Riviera
Matulji

Tri zvonca na grbu Matulja predstavljaju zvončarsku tradiciji koja je doživjela i međunarodno priznanje svoje vrijednosti uvrštavanjem u popis nematerijalne baštine UNESCO-a. 

Jedinstven prizor koji gledatelje uvlači u magičan svijet pokladne tradicije je pohod snažnih muškarca koji opasani teškim zvonima, ukrašeni zastrašujućim maskama i „baltama“ koje simboliziraju oružje, obilaze po „bijelim putevima“  mjesta matuljskog zaleđa.

Riječi „domaće“ i „tradicija“ oduvijek su na cijeni u Matuljima, mjestu koje se ponosi običajima i načinom života koji je utkan u genetski kod kraja i ljudi. Odnosi se to i na gastronomiju predstavljenu projektom „Cesta domaće hrani“, u kojoj udruženi restorani i „oštarije“ nude specijalitete spravljene po recepturi prenošenoj s koljena na koljeno.

Posjetitelj koji se nađe u matuljskom kraju obavezno treba probati jarbolu, vino dobiveno od autohtone sorte vinove loze, koja se odlikuje svojim specifičnim okusom. Matulji su oduvijek bili „vrata“ čitave Rivijere, a vizualno dojmljiva zgrada željezničkog kolodvora bila je prva stvar koju su ugledali važni gosti koji su stizali na odmor u ove krajeve. Ljubitelji aktivnog odmora ne bi smjeli propustiti priliku da isprobaju biciklističke i pješačke staze koje ih odvode kroz srce stoljetnih šuma.