Najavljen 18. Liburnia Jazz Festival

Najavljen 18. Liburnia Jazz Festival

18. izdanje Liburnia Jazz Festivala i ove godine se održava na istom mjestu – Opatija, i u isto vrijeme – prvi vikend u srpnju – 06. – 08.07.2018. 

Festival u petak, 06.07. na Ljetnoj pozornici otvara dream team fusion glazbe – MIKE STERN / RANDY BRECKER BAND feat. Dennis Chambers, Tom Kennedy. Prema mnogim kritičarima, ovo je kvartet u kojem sviraju najbolji gitarist, najbolji trubač, najbolji bubnjar i najbolji basist jazz fusiona.

U subotnje jutro, 07.07., jazz će preseliti na opatijsku tržnicu na kojoj će već u 11:00 svirati stari prijatelji Festivala – BIG BAND SAMOBOR, a večer na Ljetnoj je rezervirana za SOUL & BLUES EXPLOSION uz nastup JED BECKER'S BLUES BAND feat. Elvis Stanić & Brazz's Section i jednog od najboljih europskih orguljaša na međunarodnoj jazz i blues sceni RAPHAELA WRESSNIG & SOUL GIFT BAND.

Nedjelja, 08.07. - Na prekrasnoj terasi hotela Kvarner, Festival će zatvoriti međunarodni smooth jazz band THREESTYLE nagrađen prestižnom nagradom „Hollywood Music Award for Best Jazz Song“, a čije su pjesme dosegle sam vrh Billboardove ljestvice. 

Početak prodaje ulaznica za 18. Liburnia Jazz Festival: 26.04.2018. na svim prodajnim mjestima sustava Moje karte.

 

06.07.2018., Ljetna pozornica

MIKE STERN / RANDY BRECKER BAND feat. Dennis Chambers, Tom Kennedy

https://www.youtube.com/watch?v=k74H00hqcvw

Dugogodišnji prijatelji i suradnici Mike Stern i Randy Brecker nedavno su stvorili „Dream Team“ jazz fusion glazbe pozvavši u band bubnjara Dennisa Chambersa i basistu Toma Kennedyja. Prema mnogim kritičarima, ovo je kvartet u kojem sviraju najbolji gitarist, najbolji trubač, najbolji bubnjar i najbolji basist jazz fusiona.

Mike Stern jedan je od najcjenjenijih gitarista svoje generacije. Tijekom svoje gotovo četrdesetogodišnje glazbene karijere surađivao je s Blood, Sweat & Tears, Billy Cobhamom, Miles Davisom, Jacom Pastoriusom, Brecker Brothersima i Joeom Hendersonom. Jedan je od najpoznatijih predstavnika fusiona koji kombinira rock i blues sa sofisticiranim jazz harmonijama. Njegovi osobni uzori i vječni izvor inspiracije su: Jimi Hendrix, Wes Montgomery, Jim Hall i Albert King. Nekoliko puta je bio proglašen Najboljim jazz gitaristom godine raznih glazbenih časopisa i šest puta nominiran za nagradu Grammy.

Jazz trubač i skladatelj i dobitnik pet nagrada Grammy Randy Brecker snažno je utjecao na oblikovanje i razvoj jazza, R & B-a i rocka. Njegova truba i flughorna su obilježili stotine albuma velikih umjetnika najrazličitijih glazbenih pravaca kao što su: James Taylor, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Parlamentet / Funkadelic, Frank Sinatra, Steely Dan, Jaco Pastorius, Frank Zappa.

Bubnjar Dennis Chambers snimao je i nastupao s Johnom Scofieldom, Santanom, Johnom McLaughlinom, Georgeom Dukeom, Brecker Brothersom, parlamentom / Funkadelicom, Niacinom i mnogim drugim. Chambers je među bubnjarima slavan po specifičnoj tehnici i brzini sviranja. Njegov snažan stil je tehnički vješt i izrazito muzikalan. Svira u bandovima raznih glazbenih žanrova, ali je možda najznačajniji u jazz-fusionu, funku i latino glazbi.

Tom Kennedy je izvrstan koncertni i studijski glazbenik proglašen jednim od najboljih akustičnih i električnih basista na svijetu. Nastupao je i snimao s glazbenim legendama kao što su Tania Maria, Al DiMeola, Dave Weckl, Lee Ritenour,...Potaknut beskrajnim mogućnostima svog instrumenta, razvio je vlastiti prepoznatljiv stil sviranja koji je snažan i osjećajan i zna neprimjetno prijeći u akrobatske solo dionice.

07.07.2018., Tržnica

BIG BAND SAMOBOR

https://www.youtube.com/watch?v=piay6fItgsQ

Big Band Samobor je kao formacija sinfo big banda potekao iz Gradske glazbe Samobor, koja s ponosom ističe da je najstarija takve vrste u Hrvatskoj. Gradska glazba Samobor sudionik je Big Band Revija u Bjelovaru, Liburnia Jazz Festivala u Opatiji, Špancirfesta Varaždin, FestJazza u Koprivnici,a organizator je i svih 14 dosadašnjih Samobor Jazz Festivala.

Pod vodstvom profesora Roberta Polgara, koji je ujedno i odličan solist na saxofonu, izvode niz najboljih jazz standarada, od Dukea Ellingtona do Joea Zawinula i hrvatskih tradicijskih pjesama u vrhunskim jazz aranžmanima.

Ljetna pozornica

JED BECKER'S feat. ELVIS STANIĆ & BRAZZ's

Emir Grozdanić – gitara, vokal / Tonči Grabušić – bubnjevi / Damjan Grbac – bas / Elvis Stanić – gitara

https://youtu.be/COQ51FkYv70

Jed Becker's Group je blues atrakcija koja nudi izvrsnu zabavu i garantira dobar provod.

Jezgru sastava čine trojica vrhunskih glazbenika, a izvode najpoznatije klasike i standarde bluesa.

Na Liburnia Jazz Festivalu pridružit će im se i Elvis Stanić uz eksplozivnu brass sekciju.

Spoj virtuoznosti perfekcije i dobrog zvuka publiku nikada još nije ostavio ravnodušnom. Pozitivna energija i čvrsti ritam ovog trija na publiku djeluje zarazano.

RAPHAEL WRESSNIG & SOUL GIFT BAND

https://www.youtube.com/watch?v=HEMNEMp31TI

Tijekom godina Raphael Wressnig je stvorio jedinstven stil, istovremeno elegantan I eksplozivan i postao jedan od najboljih orguljaša nove generacije na međunarodnoj jazz i blues sceni.

Raphael Wressnig je dobitnik niza glazbenih nagrada, uključujući: "Best blues album" 2001 i "Best blues national artist" 2001 s Blues Distilleryom i "Best album jazz" 2004. s CD-om "In Between", te "Best Jazz Act" u 2007 i 2010., bio je nominiran i za prestižnu nagradu "Hans Koller Preis" 2003.

Raphael je svirao s nekima od najpoznatijih i najcjenjenijih blues i jazz glazbenika svijeta: Phil Guy, Louisiana Red, Sugar Blue (dobitnik Grammyja, bivši Rolling Stones, “Miss You”), James Armstrong, John Mooney, Steve James, Sharrie Williams i Doug McLeod., Horacio "El Negro" Hernandez (dobitnik Grammyja, bivši Carlos Santanta, McCoy Tyner), Craig Handy (dinastija Mingus, Roy Haynes Band, "Bill Cosby Show Theme") , Jim Mullen (Ex-Average White Band), Pete York (Spencer Davis grupa, "Super drumming", Helge Schneider, Jon Lord blues band) I pratio mnoge vrhunske umjetnike: Tonyjem Monaco (jazz organ majstor iz Ohioa), Billy Paul (dobitnik nagrade Grammyja, ""Me and Mrs. Jones"), Sonny Rhodes, Ronnie "Baker" Brookes.

08.07.2018., Hotel Kvarner

ThreeStyle

Robert Fertl – gitara / Magdalena Chovancova – sax / Ivy Channel – vokal / Otto Williams - bas (Ray Charles , Chaka Khan, Amy Winehouse ) / Nathan Allen - bubnjevi (Amy Winehouse ) / Gabriela Chovancova - percussion,bubnjevi / Tony Jezek – klavijature

www.ThreeStyleJazz.com

Smooth jazz band Threestyle sastavljen od međunarodne skupine glazbenika i do sada je je objavio šest solo albuma, preko 400 single izdanja i dosegao je # 5 na USA Billboard Charts, # 4 na američkim glazbenim ljesticama, # 1 na Groovejazzmusic.com, # 3 na ljestvicama najboljih albuma, # 5 na Smoothjazznetwork i # 4 na Radiowavecharts.

Surađuju s raznim proslavljenim glazbenicima, kao što je Grammy dobitnik Paul Brown, Marcus Anderson, Nils, Jimmy haslip, Jeff Lorber i dr.

Band je usredotočen na originalne skladbe raznih stilova koji uključuju Smooth Jazz, Latino, Soul, Funk i Chill Jazz.

Vodeći članovi ThreeStyle benda, saksofonistica Magdalena Chovancova i gitarist Robert Fertl stvorili su svoj prepoznatljiv zvuk čime su zaslužili nagradu „Hollywood Music Award for Best Jazz Song“ za skladbu „Road to Monterey“, uz to četiri tjedna su proveli kao #1 na Groovejazz music ljestvici i čak dvanaest mjeseci na Billboardovoj ljestvici.

ThreeStyle intenzivno koncertira po cijelom svijetu, od SAD do Afrike, Kariba i Europe.