Opatijski vremeplov oživjet će bogatu i uzbudljivu povijest grada

Program koji je naišao na odlične reakcije turista, ali i samih Opatijaca, trajat će četiri mjeseca i donijeti nastupe klapa u Portiću, izložbe oldtimera te kostimirano vođenje kroz prošlost Opatije.

Uzbudljiva povijest Opatije postat će ovog ljeta dio sadašnjosti, a slavni protagonisti ključnih trenutaka turističkog, kulturnog i gospodarskog razvoja grada „oživjet“ će još jednom na opatijskim ulicama kako bi Opatijcima i njihovim gostima na nov i živopisan način predstavili „tajne“ opatijske prošlosti. 

Putovanje kroz vrijeme omogućit će Opatijski vremeplov, originalan i dobro prihvaćen program Turističke zajednice grada Opatije, koji će od 1. lipnja do 30. rujna pružiti sasvim nov i jedinstven doživljaj destinacije i njene bogate tradicije. 

Svaki tjedan tijekom naredna četiri mjeseca započet će – pjesmom. Ponedjeljkom od 20 do 21.30 sati u sklopu Opatijskog vremeplova nastupat će klape va Portiće. Poznate i uspješne vokalne skupine izvodit će tradicionalne pjesme našeg kraja, u idiličnoj prirodnoj scenografiji lučice ispod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, okružene čestim pjesničkim inspiracijama: morem, barkama i grotama.

Utorak je rezerviran za povijesna vozila. Od 19.30 do 20 sati ispred hotela Milenij predstavit će se prekrasni i izvrsno očuvani automobili iz svih povijesnih razdoblja. Modeli kakvi su nekad opatijskim ulicama vozili slavne posjetitelje grada unijet će prestiž i luksuz na prometno šetalište i omogućiti svakome da se fotografira sa „živim“ uspomenama iz nekih davno prošlih vremena.

Srijeda će slavne ličnosti opatijske prošlosti staviti u „uloge“ turističkih vodiča kroz poznatu i nepoznatu povijest grada. Kostimirane šetnje kroz povijest Opatije, na engleskom jeziku, svoj će „start“ imati u 20 sati na šetnici lungomare, ispod hotela Milenij, a „kraj“ u najranijim danima opatijskog turizma, kada su istim putevima hodale okrunjene glave, plemići, aristokrati i bogati Europljani. Među njima su “majka” suvremenog plesa Isadora Duncan, “arhitekt” opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüller te Stephanie Glax, renomirana slikarica i kćer slavnog austrijskog liječnika i jednog od utemeljitelja suvremenog lječilišnog turizma Juliusa Glaxa, benediktinac iz opatije sv. Jakova po kojoj je cijeli grad i dobio ime, barkajol koji je svojom brodicom prevozio imućne turiste i pučanka u potrazi za svojim suprugom.

- Opatijski vremeplov proteklih godina bio je odlično prihvaćen kod posjetitelja grada, ali i kod samih Opatijaca, jer daje poseban doživljaj našim gostima i drugačiji pogled na prošlost i sadašnjost Opatije. Svi programi su besplatni jer želimo što više ljudi potaknuti na upoznavanje i istraživanje naše bogate povijesti, poručila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže ovom uzbudljivom „putovanju kroz vrijeme“.