Projekt Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac turistima otkrio ljepote opatijskog zaleđa

Projekt Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac turistima otkrio ljepote opatijskog zaleđa

Bogat program uključivao je sportsko rekreativne-aktivnosti poput uspona na Vojak, maratona Mama i beba, obiteljske biciklijade ili šetnje Land art stazom, a Veprinac je posjetiteljima otkrio bogatstvo kulturne i povijesne baštine ovog kraja. 

Veprinac/Učka – Veliki i raznovrski turistički potencijali opatijskog zaleđa dobili su danas svoju adekvatnu valorizaciju kroz projekt „Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac“ koji je povezao sportsko-rekreativne aktivnosti, ponudu autohtonih proizvoda, gastronomiju i kulturnu baštinu u jedinstven program što je naišao na odlične reakcije posjetitelja.

- Cijeli dan bio je jako lijep, iskustvo na planini Učki bilo nam je prekrasno, popeli smo se do vrha Vojaka i dobili sasvim novi pogled na čitav ovaj kraj. Oduševljeni smo organizacijom, a bilo je zanimljivo i upoznati se s poviješću i kulturnom baštinom na Veprincu, kazao je Rüdiger Rackwitz. 

Topao, praznički dan brojni su Opatijci i njihovi gosti iz susjednih gradova i općina, ali i inozemstva, iskoristili za boravak na svježem učarskom zraku i sudjelovanje u raznim sportskim aktivnostima u sklopu već tradicionalnog Outdoor dana Parka prirode Učka, koji je privukao više od pet stotina sudionika. 

Oni najizdržljiviji upustili su se u planinarski pohod s morske obale, odnosno Slatine na najvišu kvarnersku planinu u organizaciji Planinarskog društva Opatija, dok su drugi krenuli u osvajanje njenog vrha, Vojaka – pješice ili na dva kotača. Priliku za to pružila im je biciklijada za djecu i roditelje u organizaciji Biciklističkog kluba „Grobnik“ i jubilarni 10. Mama i beba Učka maraton u organizaciji KŠR „Gorovo“. Nešto ambiciozniji pohod do vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na Istru i kvarnerske otoke KŠR „Gorovo“ je ponudio u treking ruti nordijskog hodanja od Poklona do Vojaka i natrag, a lagana ruta u organizaciji JU Park prirode Učka povela je šetače kroz prirodne ljepote od Poklona preko Stražice do Sapaćice koje povezuje Land art staza, dok je besplatno mjerenje tlaka organizirao Crveni križ Opatija. Za goste u opatijskim hotelima i privatnom smještaju organiziran je prijevoz autobusima iz Opatiju na Učku i Veprinac.

- To je stvarno bilo jedinstveno i prekrasno iskustvo. Uspjela sam se uspeti do vrha Učke, uživati u predivnoj prirodi, ali i ljudima koji su izuzetno ljubazni i susretljivi. Upoznati kulturu i povijest ovog kraja posebno mi je značajno, budući da moja obitelj s obje strane potječe upravo s riječkog i opatijskog područja. Zato je zanimljivo bilo vidjeti srednjovjekovni Veprinac, doživjeti ljepotu ovog mjesta, koji me svaki puta iznova oduševi, kazala je Valnea Kruft, umirovljena učiteljica iz grada Tampa u Floridi, SAD. 

Sportsko-rekreativna i outdoor ponuda samo je dio turističke priče zaleđa, čije je drugo poglavlje predstavio Veprinac, tisućljetni grad duge tradicije i bogate kulture u koju su i sami posjetitelji zašli uz pomoć Kulturnog društva Leprinac i Udruge za promicanje kreativnosti „Merlin“. Pod starim je gradom tijekom obilježavanja dana zaštitnika Veprinac – sv. Marka – „niknuo“ srednjovjekovni kamp s vitezovima i damama, tipičnim oružjem kakvo se koristilo prije gotovo tisuću godina i čitavim nizom atrakcija za djecu i odrasle: od prezenatcije srednjovjekovne kuhinje i pića preko mačevanja i streličarstva do vrtuljka na „ručni pogon“ za najmlađe. Srednjovjekovna „prijevozna sredstva“, pak, osigurao je Konjički klub Adria koji je omogućio jahanje okolicom Veprinca, a autohtonu ponudu upotunio je i mići samanj na kojoj su svoje proizvode predstavili lokalni proizvođači i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. 
- Projekt Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac dio je već tradicionalnih manifestacija koje Opatija uključuje u program prekogranične suradnje u projektu Riviera4Seasons2 koji je sufinanciran iz programa INTERREG V-A SLOVENIJA – HRVATSKA, a čiji je cilj promocija kulturne i prirodne baštine kroz turističke sadržaje. Opatijsko zaleđe je važan dio naše turističke ponude, koji donosi posebna iskustva za sve posjetitelje i dodatnu širinu destinaciji koja se prostire od morske obale do najvišeg vrha Učke. Posebno nam je drago da su ovu manifestaciju prepoznali domaći i strani gosti koji su odsjeli u opatijskim hotelima, odnosno, i oni kojima je upravo ovo događanje bio i motiv za dolazak u Opatiju, kazala je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Opatija koja je uz Grad Opatiju organizator čitavog događanja. 

Veprinac je i tradicionalno mjesto proslave Praznika rada, pa je tako i ovog 1. svibnja taj međunarodni datum obilježen nastupom Puhačkog orkestra i „radničkom marendom“, odnosno fažolom, za posjetitelje, a program se nastavio koncertima zbora Maestral i klape Mirakul nakon kojih su nastupili Trio Asi i Blu:Kanu. Uspon do Brituha, veprinačkog vidikovca, uz fantastičnu vizuru čitavog zaljeva, posjetiteljima je otkrio i talente opatijskih umjetnicika Vedrana Ružića, Katarine Zaraj i  Barbare Cetine koji su na tom mjestu imali malu likovnu koloniju. 

Manifestacija Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons 2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija), a za kraj svibnja priprema se još jedan događaj financiran iz ovog projekta - Gourmet priča iz Voloskog.