Romantičnu Opatiju Najljepši Advent uz more pretvara u blagdansku bajku

Bajkoviti parkovi s Orašarima „na straži“, nenadmašna ljepota adventskih dekoracija, gastronomski specijaliteti inspirirani blagdanskim obiljem te čokoladne delicije kao „šećer na kraju“ učinit će Opatiju nezaobilaznom destinacijom ove zime.

Romantičnu Opatiju Najljepši Advent uz more pretvara u blagdansku bajku

Najljepši Advent uz more i ove će zime, u prilagođenom obliku, Opatiju ponovo ukrasiti svečanim blagdanskim ruhom. Zima donosi posebne draži i iskustva: miris cimeta, punča i kuhanog vina, okus najfinijih slastica iz gradskih kavana, zvuk božićne glazbe u parkovima i na ulicama, šetnje na ljekovitom zraku duž prekrasnog Lungomara i uvijek šarmantno Volosko, opuštanje uz posebne wellness tretmane u hotelima i spa-centrima... Kao najljepšu blagdansku slikovnicu, ta će iskustva Opatija od 28. studenog do 2. siječnja povezati u bajkovite dane i večeri ispunjene neodoljivim vizualnim atrakcijama. 

- Na kraju ove izazovne i teške godine svima nam treba malo veselja, opuštanja u lijepoj atmosferi, malo blagdanske čarolije da nam skrene misli s problema kojima su bili obilježeni prethodni mjeseci. Opatija će i ove godine  dobiti Najljepši Advent uz more,  naravno, u skladu s epidemiološkim uvjetima i maksimalnom pozornošću posvećenu sigurnosti i zdravlju posjetitelja. Nismo u mogućnosti organizirati koncerte kao ni veća okupljanja koja su obilježila ovu manifestaciju ranijih godina, no ono što možemo napraviti jest stvoriti čarobnu atmosferu za ugodne šetnje i intimna druženja, možemo grad pretvoriti u bajkovitu scenu u kojoj će uživati obitelji, parovi, prijatelji... Jednako tako, želimo u svijet poslati prekrasnu sliku našeg grada, koja će pokazati da Opatija u svim uvjetima ima puno toga za ponuditi. Želimo da se, kao i ranijih godina, naš grad nađe na brojnim fotografijama na društvenim mrežama i pozitivnim pričama u medijima diljem svijeta. Ovime kreće i naša promotivna kampanja za sljedeću turističku godinu - kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

Raskošnom božićnom dekoracijom koja je prošle godine pretvorila Park sv. Jakov u omiljenu pozadinu za blagdanske fotografije, ove će se godine obogatiti i Park Angiolina uz Slatinu, tržnicu, Ljetnu pozornicu, Volosko i glavnu prometnicu. Divovski Orašari ispred Vile Angioline, šareni pokloni, sjajem lampica obasjani stoljetni čempresi i mnogi drugi jedinstveni ukrasi bit će savršeni suputnici u šetnji srcem grada i opatijskim parkovima, koji će ove zime podsjećati na kraljevstvo iz dječje mašte. Posebno atraktivna, u parku Angiolina,  bit će izložba krinolina i klasičnih haljina koje evociraju bogatu povijest Opatije, a koje će biti izrađene isključivo od prirodnih materijala,  grana lovora, crnogorice i palmi, specifičnih za opatijsko podneblje. Kao vrhunac adventskog doživljaja, svakog vikenda u predvečerje park Angiolina postat će svjetlosno – glazbena pozornica na otvorenom. Uz zvukove jednog od najljepših djela klasične baletne umjetnosti, baletne bajke Orašar, ali i drugih klasika, Opatija će svjetlosnom simfonijom svoje posjetitelje provesti kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja i mašte.

- U pripremi ovogodišnjeg Adventa odradili smo doista golem posao, što se vidi i po samim brojkama – ove godine bit će postavljeno oko 20 kilometara lampica, nekoliko većih svjetlosnih instalacija, oko 6.000 dekorativnih elemenata i niz drugih sadržaja. Uspjeli smo u svojem naumu da prekrasnu sliku iz Parka sv. Jakova, koja je prošle godine oduševila sve koji su je doživjeli, ove godine proširimo na cijeli grad. Želim se zahvaliti tvrtki LRH na sponzorstvu, tvrtki Parkovi i Šumariji Opatija na suradnji te svim djelatnicama TZ grada Opatija - dodala je direktorica Petričić  
Dodatni ugođaj tijekom šetnje gradom pružit će i već tradicionalno prekrasno uređeni izlozi duž glavne prometnice kao i mirisi tople čokolade i raznovrsnih slastica iz poznatih opatijskih kavana i slastičarni. Tradicionalno, prosinac je u Opatiji vrijeme posvećeno čokoladi. Kavane, lokali i restorani blagdanske  će dane zasladiti velikim izborom čokoladnih delicija, koju će pratiti i brojna iznenađenja i akcije, a degustacija vrhunskih pralina u maloj opatijskoj tvornici čokolade nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Šestu godinu za redom TZ grada Opatija nagradit će novčanim nagradama najljepše uređene izloge te se pozivaju vlasnici poslovnih prostora da se uključe i daju svoj doprinos adventskoj atmosferi u gradu.

I ove se godine Ljetna pozornica pretvara u zimsku pozornicu…..
„Ljetna pozornica ove godine postaje Adventski grad koji svoja vrata otvara 12. prosinca. Posebno osmišljena i ukrašena Ljetna pozornica s 8.000 lampica s ugostiteljskom ponudom postat će sastavni dio ugođaja i šetnje Opatijom. Raspored adventskih kućica realiziran je sukladno epidemiološkim mjerama tako da će posjetitelji moći bezbrižno uživati u prekrasnom ambijentu i tradicionalnoj adventskoj ponudi Germknedli, punča, kuhanog vina i ostalih blagdanskih napitaka. Tijekom vikenda održavat će se glazbeno - zabavni programi, a ukoliko nam epidemiološkim mjerama bude omogućeno, na maloj ljetnoj pozornici realizirat ćemo i klizalište. U umjetničkom paviljonu Juraj Šporer priprema se izložba „Romantičko srce Opatije“ povodom 175. obljetnice opatijskih perivoja, a u pripremi su još neka lijepa iznenađenja poput Adventske šume sa 60 ukrašenih jelki. Naravno da su moguće i izmjene s obzirom na situaciju, no spremni smo dati svoj maksimum kako bismo posjetiteljima i žiteljima Opatije omogućili da i u ova čudna vremena osjete dašak Božića.“ – istaknuo je ravnatelj ustanove Festival Opatija, Ernie Gigante Dešković.
Opatija i u ovom posezonskom razdoblju odiše pozitivnom atmosferom - užurbanost u pripremi Najljepšeg Adventa uz more osjeti se na svakom koraku. 

„S posebnim veseljem ove godine iščekujemo vrijeme Adventa, kako bismo našim građanima i svim gostima Opatije pružili lijepi blagdanski ugođaj, s optimizmom i vjerom u završetak pandemije i bolju iduću 2021. godinu. Grad Opatija je svim zainteresiranim ugostiteljima uputio Poziv na iskaz interesa za privremeno pružanje usluga na javnim površinama za vrijeme Adventa bez plaćanja gradskog poreza. Možemo reći da je interes za to velik te ćemo, u suradnji s našim ugostiteljima, posjetiteljima ponuditi potpuno novu priču – uslugu dostupnu na otvorenom prostoru s prigodnom adventskom ponudom“ To Go“. U kombinaciji sa šetnjom bogato osvijetljenim  parkovima i ulicama, vjerujemo da će to biti poseban i zanimljiv događaj za cijelu obitelj. Isto tako, podsjećam, kako će i ovoga Adventa parking u Opatiji u zonama 0 i 1 biti besplatan od 1. prosinca 2020. pa sve do 28. veljače 2021. subotom, nedjeljom i blagdanom. Pozivam sve građane, ugostitelje i drage goste da uživaju u prekrasnom opatijskom Adventu, uz odgovorno pridržavanje mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja koronavirusa, budući da nam je zajednički cilj sačuvati zdravlje građana.“ – istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Opatija Vera Aničić.