Taste the Hidden Hinterland 2 – izlet vozilom granicom Opatije i Lovrana

Naseljen još od antičkih vremena, Opatiji susjedni Lovran po mnogo čemu je poseban.

Taste the Hidden Hinterland 2 – izlet vozilom granicom Opatije i Lovrana
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Naseljen još od antičkih vremena, Opatiji susjedni Lovran po mnogo čemu je poseban – zanimljivom starom gradu s „paukovom mrežom“ kamenom popločenih ulica što se granaju od crkve sv. Jurja, ukusnim plodovima prirode: sočnim crvenim trešnjama, divljim šparugama specifičnog okusa te svjetski poznatim marunima, ali i jednoj specifičnoj vrsti brodice nazvane „lovranski guc“. 

Plovilo specifično po svojoj eleganciji i formi, bilo je omiljeno među ribarima zbog jednostavnosti manevriranja koja im je omogućavala brzinu prilikom ribolova, ali i bijega u zavjetrinu pred opasnim iznenadnim napadima bure. Zbog svog značaja, ova mala barka dobila je i svoj muzej – Kuću lovranskog guca smještenu na samom ulazu u staru gradsku jezgru. 

Iako je Lovran s Opatijom povezan šetnicom Lungomare dugom deset kilometara, pa stoga dostupan i pješice, ovog puta u istraživanje krenite automobilom jer nakon Lovrana cesta vas vodi dalje u brdo, prema pitoresknom Lignju, smještenom usred šuma maruna, u kojem se isplati pogledati lokalnu etno-zbirku i kušati jedinstvenu deliciju – ručno rađene „kuglice od maruna“. No, nisu samo plodovi lovranskih šuma posebni, već i samo drvo, koje se u pravim rukama pretvara u prekrasne predmete. Pokazat će vam to majstor drvodjeljac Ivan Jakopović u svojoj radionici unikatnih suvenira od maslinovog drva. 
Istraživanje lovranskog zaleđa zaključite u Medveji, u poznatom OPG-u Kali okruženom tišinom i zelenilom. Ovdje možete uživati u kulinarskim majstorijama temeljenim na tradicijskim jelima ovog kraja, ali i kušati i kupiti svjetski poznate proizvode od smokava, maruna i ostalog voća, među kojima se ističu smokvenjak i namaz od maruna nazvan „marunela“.