Taste the Hidden Hinterland (izlet zaleđem Opatije vozilom)

Ako je Opatija – Kraljica Jadrana, onda su gradići i sela u njenom zaleđu dragulji u njenoj kruni.

Taste the Hidden Hinterland (izlet zaleđem Opatije vozilom)
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Istraživanje ovog „čarobnog vrta“, čiji su autohtoni proizvodi othranili generacije Opatijaca i zauvijek ostali u sjećanjima brojnih posjetitelja grada, počinje u pitoresknim Poljanama, mjestu kojim dominira crkva Sv. Petra. Ako se ovdje zateknite u kasno ljeto ili ranu jesen, svakako iskoristite priliku za posjet šumama maruna i kušanje ovih slatkih i velikih „rođaka“ kestenja. No, i u ostalim dijelovima godine u Poljanama imate pregršt toga za doživjeti – kušajte maslinovo ulje i vina na imanju obitelji Perišić na kojem se nalazi i jezerce s ribicama „ljubimicama“, isprobajte med i medene proizvode obitelji Depoli i razgledajte njihov Hotel za pčele i prošećite poljima lavande obitelji Šikić... 

Sljedeća postaja na vašem putu skrivenim čarima opatijskog zaleđa je Veprinac grad što više od tisuću godina „stražari“ nad Opatijom, u kojem možete ne samo prošetati kamenim oblutcima popločenim starom jezgrom nego i završiti u „pržunu“, odnosno tamnici. Zatvor je smješten u Komunšćici, nekadašnjoj upravnoj zgradi u kojoj se danas nalazi etno-zbirka s brojnim eksponatima što oslikavaju svakodnevicu mjesta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Možete i kušati dio te povijesti - autohtone veprinačke kekse Betine i upoznati se s načinom njihove izrade što se prenosi s koljena na koljeno. 

Nakon posjeta crkvi Sv. Marka i vidikovcu pred njom s kojeg se pruža jedinstven pogled na zaljev, šetnja kroz šumu kostanja u Plovanskom dolu objasnit će vam razliku između maruna, kostanja i kestena. Posjetom obitelji Ukić upoznajte i samoniklo bilje ovog kraja te saznajte što je to veprina po kojoj je gradić dobio ime i koja su njena ljekovita svojstva, dok će vas posjet obitelji Ćulumović upoznati s kamelijom, cvijetom koji je postao turistički simbol Opatije. Prije povratka u Opatiju, kušajte nagrađivana vina obitelji Rumac u autentičnoj primorskoj konobi.