Feel & Taste & Ride Opatija

Netaknuta priroda i čist zrak najviše istarske planine, autohtoni domaći proizvodi – ovčji sir, ljekovite trave i izvrsno vino – te biciklistička ruta kroz idiličan krajolik s fantastičnim pogledom: tri sastojka za odlično proveden dan uz program Feel & Taste & Ride Opatija.

Feel & Taste & Ride Opatija
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Ova cikloturistička avantura što otkriva čari Učke započinje na prijevoju Poklon, mjestu koje odavno služi kao točka predaha na putovanjima preko planine i na kojem su prvi planinarski dom zaljubljenici u prirodu izgradili još 1887. godine.

Poklon je središnji „punkt“ u Parku prirode Učka, na kojem možete ostaviti svoj automobil i nastaviti put vlastitim biciklom ili električnim biciklom koji se, uz prethodnu najavu, može iznajmiti u informativnom centru.

Od Poklona, ruta vodi prema selu Vela Učka smještenom na oko 950 metara nadmorske visine, u čijem se središtu skreće lijevo, makadamom prema napuštenom selu Mala Učka, najvišem ruralnom naselju u Istri, koje je u potpunosti uništeno u Drugom svjetskom ratu. Do tada, selo u kojem je živjelo 130 stanovnika koji su se zvali Učkari i bavili se stočarstvom, bilo je poznato po izvrsnom siru. Tu je tradiciju sedamdesetih godina obnovila obitelj Maliki, koja u ljetnim mjesecima svoje ovce pase upravo na ovim obroncima i stvara ukusan ovčiji sir i skutu koju možete kupiti na njihovom kućnom pragu.  

Na povratku prema Poklonu, otprilike na pola puta, dom je učkarskog „doktora za ljekovito bilje“, travara Alde Sante Pulića, koji će vas provesti kroz mali botanički vrt s uzorcima samoniklog ljekovitog bilja i upoznati s karakteristikama učkarske flore, ali i opskrbiti zalihama izvrsnog domaćeg prirodnog čaja. 

Odmor nakon bicikliranja potražite u pansionu Učka na Poklonu, poznatom po izvrsnim sezonskim delicijama, a istraživanje lokalnih autohtonih proizvoda zaključite u Veprincu, u OPG-u obitelji Rumac u Maćukima, poznatom po vrhunskim vinima među kojima se ističe nagrađivana malvazija.