Cvjetni travanj

Dolaskom proljeća opatijski su parkovi ponovno procvjetali, a svoje „bogatstvo flore“ Opatija će naglasiti s dvije manifestacije posvećene cvijeću – Floral Week i Đardin.

Cvjetni travanj
Floral Week, atraktivna međunarodna umjetnička manifestacija, održat će se od 15. do 21. travnja i u Opatiju dovesti brojne renomirane cvjetne dizajnere iz Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Tijekom sedam dana cvjetnog šarenila posjetitelji će moći uživati u izradi vegetativne skulpture posvećene obljetnici 180 godina turizma u Opatiji, raznim demonstracijama i predavanjima majstora cvjetnog dizajna, izložbi cvjetne umjetnosti i spektakularnoj cvjetnoj modnoj reviji. U programu sudjeluju svjetski poznati cvjetni dizajneri Tamás Mezőffy, Vincenzo Antonuccio, Giuseppe Contartese, Marilena Calbini, Christina Cianci Žerić , Simon Ogrizek te učenici i profesori Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, smjera cvjećarstvo. U okviru manifestacije, od 13. do 16. travnja, održat će se i sajam cvijeća na Slatini.
Finale cvjetnog travnja obilježit će manifestacija Đardin koja će se u Parku Angiolina održati od 26. do 28. travnja. Šašavi naziv ove manifestacije potječe iz lokalnog govora u kojem riječ Đardin predstavlja vrt. Opatija u vrtnom izdanju okupit će ljubitelje vrtlarenja i one koji će to tek postati jer Đardin će Pobilježiti spoj sadnje, cvijeća, zabave, smijeha, ali i učenja. U okviru festivala posjetitelje očekuje prodaja sezonskog i drugog cvijeća, kaktusa i sobnog bilja, kao i radionice namijenjene djeci i odraslima. Izrada egzotične Kokedame, samoodrživog terarija, kao i samo „startanje“ sa presadnicama povrća i cvijeća, samo su neke od radionica koje će zasigurno oduševiti posjetitelje.