Opatijska planinarska obilaznica

Planinarska trasa kružnog oblika, koja počinje i završava u Opatiji

Outdoor
Opatijska planinarska obilaznica

Opatijska planinarska obilaznica je planinarska trasa kružnog oblika, koja počinje i završava u Opatiji. Većim dijelom prolazi kroz područje Parka prirode Učka, ima petnaest kontrolnih točaka i obuhvaća deset vrhova u masivu Učke i Ćićarije, a to su Veprinac (crkva Sv. Marka), Orjak, Majkovac, Zvoncev vrh, Budišinac, Brložnik, Orlove stijene, Crkveni vrh, Vojak i Pećnik. OPO je osnovana s ciljem da promovira manje poznate vrhove u opatijskom zaleđu. Osim vrhova OPO obuhvaća i Planinarski dom „Poklon“, Lovačku kućicu „Brdo“, atraktivan slap Rečinu te naselja Opatiju i Poljane. Trasa je označena standardnim planinarskim markacijama. Na svim kontrolnim točkama postavljeni su metalni žigovi, kojima se u Vodiču i dnevniku OPO ovjerava obilazak kontrolne točke.

OPO je duga 45 km, uključuje 15:30 sati hoda, a može se proći za dva dana hoda, s mogućnošću noćenja u Planinarskom domu „Poklon“, koji je planinarima otvoren vikendom i praznicima. Vrijeme prolaska nije ograničeno. Planinari koji vrše obilazak u etapama mogu se približiti pojedinim KT-ima koristeći se autobusnim vezama prema Veprincu, Poljanama i Poklonu.

Dnevnik za pse Opatijske planinarske obilaznice pruža mogućnost vlasnicima pasa da u njemu zabilježe dolazak svojih ljubimaca do kontrolnih točaka na Obilaznici, odnosno ovjere njihov obilazak.

Dnevnik sadrži prostor gdje se stavljaju fotografija psa i osobni podaci o njemu i vlasniku, kao i mjesta za ovjeru pojedinih kontrolnih točaka. Na svakoj kontrolnoj točki vlasnik mora fotografirati psa, a nakon što tako dokumentira svih petnaest točaka, slijedi i zasluženo priznanje psu, na kojemu se nalazi i njegova fotografija. Redoslijed obilaska kontrolnih točaka određuju sami vlasnici.

Dnevnici OPO-a mogu se nabaviti osobno svake srijede u društvenim prostorijama PD-a Opatija, M. Tita 42 od 19:00 do 20:00 sati i u planinarskom domu Poklon vikendom i praznicima, a mogu se naručiti i putem maila pdopatija1950@gmail.com.

svaka srijeda 19:00-20:00 sati