Švicarska kuća

Švicarska kuća nalazi se u samom srcu središnjeg opatijskog parka Angiolina.

Znamenitosti
Švicarska kuća

Prvi put je zabilježena u gruntovnici 1875. godine nakon što ju je obitelj Scarpa zajedno s vilom Angiolinom prodala obitelji grofa Vikora Choniskog.

Zašto ju zovemo Švicarska kuća?

Iako je izgrađena za potrebe radnika parka i vile Angioline, razvitkom turističke Opatije javljaju se ideje mijenjanja njene namjene i iz centra se uklanjaju sve one djelatnosti koje remete sliku idilične turističke destinacije te na red dolaze i prostori za radnike ove kuće. Vrijeme je to austrijskih Južnih željeznica koje veliki kapital ulažu u opatijski turizam i cilj im je pretvoriti kuću u turističko-gospodarski objekt po uzoru na slične objekte u Beču. Kuća je tada adaptirana i prvi put nazvana Schwaiserhaus (Švicarska kuća). Naime, Schweizerhaus je u vrijeme Austrougarske bio raširen naziv za ugostiteljski objekt, a popularizacija se desila od tzv. Schweizer Meierei koji je otvoren u bečkom parku Prater 1868. godine. Projekt Južnih željeznica nije zaživio zbog raspada Austrougarske.

S dolaskom talijanske uprave kuća je kao privremeno rješenje ustupljena vrtlarima, no ovo će se privremeno rješenje protegnuti do današnjih dana. Nakon odlaska talijanske i dolaskom jugoslavenske uprave smatralo se poželjnim ostaviti radnike u njoj te je kuća kasnije postala vlasništvo Parkova Opatija.

Tek će se tijekom 21. stoljeća vratiti ideja Južnih željeznica i u Švicarsku kuću privremeno ulazi Hrvatski muzej turizma, a 2019. godine preuzima ju ustanova Festival Opatija.

Danas je Švicarska kuća jedno od najvažnijih izložbenih prostora u Opatiji koju u velikom broju posjećuju turisti i domaće stanovništvo.

ŠVICARSKA KUĆA
Park Angiolina
HR-51410 Opatija

Uprava:
Festival Opatija
Zert bb
HR-51410 Opatija
T +385.51.271.377
T +385.51.711.124
T +385.51.272.840
festival-opatija@ri.t-com.hr
ravnatelj@festivalopatija.hr