Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Kao vlasnike stanova i kuća za odmor u Opatiji, podsjećamo Vas da ste shodno Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19,NN 42/20) za sebe i sve osobe koje borave u kući ili stanu, dužni prijaviti boravak u roku od 24 sata uz plaćanje pripadajuće turističke pristojbe u Turističkoj zajednici grada Opatija.
Podsjetnik: Kućom ili stanom za odmor smatra se svaka zgrada ili stan koja se koristi povremeno ili sezonski, ne spada u kategoriji turističkog smještajnog objekta, a njihovi vlasnici nemaju prijavljen stalni boravak u Opatiji.
Vlasnik i članovi njegove uže obitelji plaćaju turističku pristojbu umanjenu za 70%, po danu i osobi, a plaća se samo za noćenja ostvarena u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Turistička pristojba može se platiti u godišnjem paušalnom iznosu koji iznosi 33,18 eura za prve dvije osobe te 13,27 eura za svaku sljedeću osobu najkasnije do 15. srpnja tekuće godine. Navedeno se odnosi na hrvatske državljane i državljane Europske unije.
Strani državljani koji nemaju državljanstvo zemalja članica Europske Unije, turističku pristojbu plaćaju u punom iznosu od 2 eura po danu i osobi.
Prijatelji koji borave u kućama ili stanovima za odmor hrvatskih državljana i državljana Europske unije plaćaju turističku pristojbu po noćenju.
Osobe koje nisu hrvatski državljani dužne su svoj boravak prijaviti i po osnovi Zakona o strancima (NN 79/07) u roku od 24 sata.

UPOZORENJE: Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, boravak više od 15 osoba koje nisu članovi uže obitelji* vlasnika, u njegovoj kući ili stanu za odmor u razdoblju od 15. 6. do 15. 9., smatra se pružanjem ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu, tj. obavljanjem gospodarske djelatnosti. 
Molimo Vas da se pridržavate navedenih uputa, jer ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi da niste prijavili ili odjavili boravak u određenom roku inspektor Vas može kazniti zakonski propisanom novčanom kaznom.