Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Kao vlasnike stanova i kuća za odmor u Opatiji, podsjećamo Vas da ste shodno Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/2019) za sebe i sve osobe koje borave u kući ili stanu, dužni prijaviti boravak u roku od 24 sata uz plaćanje pripadajuće turističke pristojbe u Turističkoj zajednici grada Opatija.
Podsjetnik: Kućom ili stanom za odmor smatra se svaka zgrada ili stan koja se koristi povremeno ili sezonski, ne spada u kategoriji turističkog smještajnog objekta, a njihovi vlasnici nemaju prijavljen stalni boravak u Opatiji.
Vlasnik i članovi njegove uže obitelji plaćaju turističku pristojbu umanjenu za 70%, odnosno 3,00 kn po danu i osobi, a plaća se samo za noćenja ostvarena u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Turistička pristojba može se platiti u godišnjem paušalnom iznosu koji iznosi po 60,00 kuna za prve dvije osobe te 25,00 kuna za svaku slijedeću osobu najkasnije do 15. srpnja tekuće godine. Navedeno se odnosi na hrvatske državljane i državljane Europske unije.
Strani državljani koji nemaju državljanstvo zemalja članica Europske Unije, pristojbu plaćaju u punom iznosu od 10,00 kuna po danu i osobi.
Prijatelji koji borave u kućama ili stanovima za odmor hrvatskih državljana i državljana Europske unije plaćaju turističku pristojbu po noćenju.
Osobe koje nisu hrvatski državljani dužne su svoj boravak prijaviti i po osnovi Zakona o strancima (NN 79/07) u roku od 24 sata.
Molimo Vas da se pridržavate navedenih uputa, jer ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi da niste prijavili ili odjavili boravak u određenom roku inspektor Vas može kazniti zakonski propisanom novčanom kaznom.
Ukoliko želite doznati više ili imate pitanja slobodno nam se obratite!