Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Za vlasnike kuća i stanova za odmor

Kao vlasnike stanova i kuća za odmor u Opatiji, podsjećamo Vas da ste shodno Zakonu o boravišnoj pristojbi (NN 152/08) za sebe i sve osobe koje borave u kući ili stanu, dužni prijaviti boravak u roku od 24 sata uz plaćanje pripadajuće boravišne pristojbe u Turističkoj zajednici grada Opatija.
Podsjetnik: Kućom ili stanom za odmor smatra se svaka zgrada ili stan koja se koristi povremeno ili sezonski, ne spada u kategoriji turističkog smještajnog objekta, a njihovi vlasnici nemaju prijavljen stalni boravak u Opatiji.
Vlasnik i članovi njegove uže obitelji plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%, odnosno 2,10 kuna po danu i osobi. Boravišna pristojba može se platiti u godišnjem paušalnom iznosu koji iznosi po 60,00 kuna za prve dvije osobe te 25,00 kuna za svaku slijedeću osobu. Navedeno se odnosi na hrvatske državljane i državljane Europske unije.
Strani državljani koji nemaju državljanstvo zemalja članica Europske Unije, pristojbu plaćaju u punom iznosu od 10,00 kuna po danu i osobi.
Prijatelji koji borave u kućama ili stanovima za odmor hrvatskih državljana i državljana Europske unije plaćaju boravišnu pristojbu po noćenju.
Osobe koje nisu hrvatski državljani dužne su svoj boravak prijaviti i po osnovi Zakona o strancima (NN 79/07) u roku od 24 sata.
Molimo Vas da se pridržavate navedenih uputa, jer ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi da niste prijavili ili odjavili boravak u određenom roku inspektor Vas može kazniti zakonski propisanom novčanom kaznom.
Ukoliko želite doznati više ili imate pitanja slobodno nam se obratite!