Učka safari 1

More i planina u Opatiji spojeni su u harmoničnu cjelinu, kao dvije strane istog novčića.

Učka safari 1
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Kako bi se bolje upoznala kompleksnost čitavog područja, najbolje je u istraživanje planine krenuti – od mora, kavom u jednom od „Feel&Taste“ ugostiteljskih objekata na Voloskom, starom ribarskom gradiću koji vjekovima živi „na moru i od mora“. 

Petnaestak minuta automobilom i već ste „dva prsta od neba“, kako je jedan poznati pjesnik iz Veprinca opisao svoj povijesni gradić.

Prolazak kroz drevna gradska vrata vraća vas pet stoljeća unatrag – tu je crkva sv. Ane, ukrašena misterioznim glagoljaškim freskama, tamnica sa željeznim okovima i Komunšćica, nekadašnja upravna zgrada u kojoj je danas smještena etno-zbirka. Uz eksponate koji će vas upoznati sa svakodnevicom ovog mjesta i njegovih stanovnika prije stotinjak godina, ovdje možete i kušati dio povijesti – tradicionalne kekse Betine te naučiti recept za njihovu pripremu. Prije povratka u automobil, posjetom obitelji Ukić saznat ćete je li Veprinac nazvan po veprovima ili veprini, „bodljikavoj“ ali ljekovitoj biljci čije blagotvorno djelovanje valja isprobati. 

Nastavite put cestom kroz planinu, sve do prijevoja Poklon koji je „baza“ za upoznavanje Učke, od koje kreću brojne šetnice kroz učkarske šume. Ovog puta izaberite Land art stazu, koja će vas provesti „panoramskom“ rutom ispunjenom fantastičnim pogledom na prirodne ljepote, ali i umjetničke skulpture postavljene u prirodi i koja završava na Poklonu uz „Oko Učke“, jedinstvenu drvenu instalaciju koja plijeni svojom meditativnom energijom.  

Nakon što „napunite“ duh, pobrinite se i za tijelo posjetom pansionu „Učka“ i kušanjem odličnih tradicionalnih jela ovog kraja, ali „ostavite mjesta“ jer na povratku prema Opatiji čeka vas kušanje nagrađivanih vina obitelji Rumac u njihovoj autentičnoj primorskoj konobi.