Učka safari 2

Stoljetne puteve koji povezuju mjesta na obroncima Učke sa središtem Opatije niz obronke planine prokrčile su „mlekarice“, žene koje su na gradsku tržnicu nosile proizvode svojih domaćinstava – sireve, vino, mlijeko, jaja ili povrće.

Učka safari 2
Početna
točka
Hotspot
točka/e
Završna
točka
Trajanje

Učka safari 2 vodi vas u suprotnom smjeru, od obale prema vrhu Učke, kako biste upoznali ne samo prirodne ljepote, već i izvrsne domaće proizvode koji se proizvode prema tradiciji što datira još u vrijeme mlekarica. 

Početak rute je na opatijskoj Slatini, nešto iznad plaže, odakle se planinarski put uspinje do izvorišta Vrutki vrijednog pažnje prolaznika i suprotno od poznate šumske šetnice Carmen Sylva račva prema pitoresknim Poljanama. Zastanete li u Poljanama na kraćem odmoru, posjetite imanje obitelji Perišić i kušajte njihovo maslinovo ulje te nahranite ribice u malom obiteljskom jezeru. Za nastavak uspona odličan podstrek dat će med obitelji Depoli kod koje se možete „podružiti“ s pčelama i rezervirati termin za druženje u jednoj sasvim posebnoj konobi, a u jesenskim danima bit će to prilika za degustaciju svježe ubranih maruna, „specijaliteta“ učkarskih šuma koji raste samo na ovom području. 

Nakon okrijepe, slijedi najzahtjevniji dio puta – uspon prema prijevoju Poklon, gdje vas čeka odlično gastronomsko iskustvo u pansionu Učka, ili nastavak prema najvišem istarskom vrhu Vojaku, s kojeg puca savršen pogled na čitav Kvarnerski zaljev, Rijeku, Istru i otoke. 

U ljetnim danima povratak pješice neće biti problem, no zimi te u kasnu jesen i rano proljeće, zbog kraćeg dana preporuča se unaprijed dogovoriti povratak automobilom ili autobusom s Poklona. 

Prije kretanja na Učka safari, više informacija o najvećoj istarskoj planini možete saznati u Turističkom informativnom centru na Slatini, nedaleko točke polaska. Svakako na planinarenje krenite dobro opremljeni – potrebne su kvalitetne cipele, komotna višeslojna odjeća zbog osjetne razlike u temperaturi između morske razine i vrha planine, dovoljno vode, a ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima kape, vjetrovke i kabanice ili naočale za sunce i zaštitna krema za lice.