Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Prostor koji stanovnici i gosti Opatije danas poznaju kao mjesto održavanja umjetničkih izložbi, koncerata i predstava, prvotno je služio kao slastičarnica.

Lokacije
Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Izgrađen je 1900. godine za dioničko društvo Quarnero iz Beča, a dograđen je 1908. po projektu opatijskog arhitekta Sandora Neuhauslera, kada je dodana velika terasa prema obalnom šetalištu. Izvorno se tu nalazila slastičarnica Gerbaud, a zatim paviljon Glacier s kavanom i slastičarnicom. U to su doba vlakom iz Beča i Pešte ovamo svakodnevno dopremani svježi kolači. Poslije 1930. objekt postaje izložbeni paviljon (Padiglione delle esposizioni), a tu je funkciju zadržao do danas. Nakon 1945. dobiva naziv Izložbeni paviljon Juraj Šporer, a kasnije Umjetnički paviljon Juraj Šporer. Obnavljan je 1959., 1964., 1984. i 2003.

Paviljon nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu. Nakon prijevremenog umirovljenja 1851. (do kada je kao kranjski protomedik djelovao u Ljubljani), Šporer se doselio u Primorje i nastavio raditi kao liječnik tvornice duhana i Austrijskog Lloyda u Rijeci te kao privatni ordinarijus u Veprincu i Kastvu. Uskoro je došao na ideju da se u Opatiji zasnuje sanatorij za siromašne skrofulozne bolesnike, te je 1872. s grupom uglednih i imućnih Riječana osnovao Odbor za utemeljenje balnearno-inhalatorskog zavoda u Opatiji, koji je prema programu i statutu trebao djelovati dijelom kao dioničko društvo a dijelom kao neprofitna karitativna ustanova. Iako inicijativa na kraju nije urodila plodom, ona je odigrala važnu ulogu u razvoju Opatije te se Šporer danas smatra jednim od začetnika ideje o Opatiji kao lječilištu.